ІМУНОГIСТОХIМIЧНI ОСОБЛИВОСТI РЕЦЕПТОРНОГО АПАРАТУ ЕНДОМЕТРIЯ ПРИ НЕВИНОШУВАННI ВАГIТНОСТI У ПАЦIЄНТОК З ГIПЕРПРОЛАКТИНЕМIЄЮ

Загальними морфологічними ознаками при мимовільному викидні є зниження рівня інвазивної активності цитотрофобласта на тлі зменшення матково-плацентарного бар’єра і посилення гіпоксії, що призводить до дистрофічних і некротичних процесів у децидуальній тканині та ворсинах хоріона. Ушкодження великих децидуальних клітин, що супроводжується вакуолізацією цитоплазми, сприяє зниженню рівня рецепторів естрогену (ЕС), прогестерону (ПР) і пролактину (Прл) і може спричинювати переривання вагітності. Викидень, що не відбувся, морфологічно характеризується вираженою запальною реакцією і наявністю фібриноїдних некрозів.

Аналіз результатів імуногістохімічного (ІГХ) дослідження також переконливо доводить, що у вагітних з початковою пролікованою гіперпролактинемією наявне закономірне зниження рецепторів гормонів. Причому рівень рецепторів ЕС, ПР, Прл розцінюється як низький згідно з H-score. Критично низька ІГХ-реакція відзначається тільки у випадках анембріонії, що є несприятливою ознакою в розвитку і прогресуванні подальших вагітностей.