ОЦІНКА БІОТРАНСФОРМАЦІЇ АМІНОМЕТИЛІЗОНОНІЛФЕНОЛУ ТА ЙОГО ОКСІЕТИЛЬОВАНИХ ПОХІДНИХ ПРИ ПІДГОСТРОМУ ПЕРОРАЛЬНОМУ ВВЕДЕННІ ЩУРАМ

Мета дослідження — оцінити у підгострому експерименті вплив амінометилізононілфенолу та його оксіетильованих похідних з числом оксіетильних груп 4, 12 дозою 1/100 LD50 на показники мікросомального окиснення у печінці щурів.

Доведено, що досліджувані хімічні речовини дозою 1/10 LD50 піддаються в організмі щурів біотрансформації, дозою 1/100 LD50 на 30-ту добу введення щурам викликають підвищення активності мікросомального окиснення у гепатоцитах. Такі зміни є захисно-пристосувальною реакцією організму на надходження чужорідних хімічних речовин, пов’язаною як з посиленням процесів їх біотрансформації, так і процесів генерації вільних радикалів і продуктів ПОЛ. Виявлено, що АМІНФ та його оксіетильовані похідні дозою 1/100 LD50 наприкінці підгострого експерименту сприяють підвищенню неферментативного залізо-аскорбат-залежного (у середньому в 3,5 рази) та ферментативного NADPН-залежного (у 2,4 разу) ПОЛ у мікросомах печінки щурів, що сприяє розвитку окиснювального стресу.