ЗМІНИ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПОКАЗНИКІВ ПЕЧІНКИ ТА РІВНІ ЕСТРАДІОЛУ ЖІНОК В ПОСТМЕНОПАУЗІ, ХВОРИХ НА АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ І ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ

У жінок, хворих на артеріальну гіпертензію 2–3-го ступеня, цукровий дібет 2 типу та поєднану патологію (АГ 2–3-го ступеня і ЦД 2 типу), у постменопаузальному періоді життя спостерігаються порушення функціональних показників печінки на тлі достовірного зниження концентрації естрадіолу у венозній крові. Естрадіол можна вважати прогностичним гормональним маркером порушення функціонального стану печінки у жінок в постменопаузі. Цукровий діабет негативно впливає на функціональний стан печінки у постменопаузальному періоді життя жінки. При лікуванні таких хворих необхідно враховувати показники АлАТ, АсАТ та рівень естрадіолу з метою відповідної корекції функціонального стану печінки.

Тримісячний курс лікування α-ліпоєвою кислотою у жінок в постменопаузі, хворих на АГ 2–3-го ступеня і ЦД 2 типу, достовірно знижує активність функціональних показників печінки, виявляє гепатопротекторну дію.