Abstract:
Загальновідомо, що частота та інтенсивність основних
стоматологічних захворювань залежить від стану всього
організму, від різних патологічних процесів в інших органах
і тканинах, від характеру харчування і метаболізму, від
функціональної активності нервової, ендокринної та інших
систем. Одне з найважливіших місць серед факторів у формуванні
стоматологічної патології у дітей належить недостатньому,
незбалансованому харчуванню. Харчування впливає на організм
людини у всі вікові періоди, визначає і забезпечує оптимальний
ріст і розвиток організму, включаючи зубо-щелепну систему,
адаптацію до несприятливих факторів. Дефіцит та
недостатність вітаміну D нині розглядається як глобальна
проблема. Тривожна ситуація виявлена в дітей: нормальний
вміст вітаміну D реєструвався лише в 1,4 % обстежених, в
92,2 % виявився виражений його дефіцит. Забезпеченість
вітаміном D при рівні 25-ОН-D > 40нг/мл (>100нмоль/л) у дітей
необхідно вважати достатньою, а рівень кальцидіолу 20-40нг/
мл (50-100нмоль/л) - вважати D-гіповітамінозом, концентрацію
25-ОН-D 10-20нг/мл (25-50нмоль/л) - D-вітамінною
недостатністю, D-вітамінний дефіцит - <10нг/мл (<25нмоль/л)
та D-гіпервітаміноз - >88нг/мл (220нмоль/л).