Abstract:
За прогнозами експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ),
хвороби ШКТ займуть провідне місце в структурі захворюваності у 21 столітті,
поряд із ССЗ. Факторами ризику цих захворювань є низька якість харчування,
харчові дисбаланси, незадовільне харчування вдома та на роботі, психоемоційні
стреси, самолікування та повільний доступ до якісної медичної допомоги.
Серед факторів, що впливають на погіршення апетиту можна виділити:
психічні розлади, аутоімунні захворювання, ЦД, гормональні порушення,
серцево-судинні порушення, порушення обміну речовин, захворювання ШКТ,
інфекційні хвороби, захворювання нирок та печінки тощо. Тривалий знижений
апетит або його втрата може призвести до ослаблення ШКТ і дефіциту
вітамінів, мікроелементів і макроелементів, якщо дана проблема викликана
короткочасним захворюванням, стан може пройти спонтанно без
довгострокових наслідків. Однак, якщо причина більш серйозна, стан може
погіршитися без лікування. Тривале зниження апетиту може супроводжуватися
такими симптомами, як: втрата апетиту, як наслідок ваги, прискорене
серцебиття, висока температура, дратівливість та загальне нездужання.
Недоїдання та авітаміноз можуть призвести до ускладнень, що загрожують
життю. Якщо проблема не проходить після гострої фази або триває більше
кількох тижнів, важливо проконсультуватися з лікарем.