СПІВВІДНОШЕННЯ КОНЦЕНТРАЦІЙ ЕТАНОЛУ В ГОЛОВНОМУ МОЗКУ ТА ПЛАЗМІ КРОВІ ПРИ ЙОГО ВНУТРІШНЬОВЕННОМУ Й ІНТРАГАСТРАЛЬНОМУ ВВЕДЕННІ МИШАМ

Вивчалися фармакокінетичні особливості етанолу в організмі мишей після внутрішньовенного й інтрагастрального введення і деякі механізми його проникнення до головного мозку.

Експерименти проводилися на білих безпородних мишах-самцях (22–24 г), яким попередньо вводили 114С-етанол (3 Кі/моль в 0,9%-му розчині NaCl, 20 мМоль/кг). Вміст радіоактивного матеріалу в плазмі крові та гомогенатах мозку або печінки визначали методом рідинної сцинтиляційної фотометрії.

Встановлено, що етанол швидко розподіляється в організмі (час напіврозподілу становить (0,34±0,02) год для головного мозку) та елімінує (час напівелімінації — (2,8±0,7) год). Розподіл етанолу між плазмою крові та головним мозком не залежить від шляху введення та дорівнює 0,8–0,9, а для печінки 2,3–2,5. Залежність «доза — концентрація» етанолу в головному мозку та печінці має лінійний характер, що зумовлено його простою дифузією.