ОСОБЛИВОСТІ УРОДИНАМІКИ НИЖНІХ СЕЧОВИВІДНИХ ШЛЯХІВ У ДІТЕЙ З НЕЙРОГЕННИМ СЕЧОВИМ МІХУРОМ ЗА УМОВИ ВПЛИВУ ТРАНСКРАНІАЛЬНОЇ МАГНІТНОЇ СТИМУЛЯЦІЇ

Порушення сечовиведення в дитячому віці досить розповсюджене і трапляється майже у третини дітей віком від 4 до 15 років, тому метою роботи було вивчення показників урофлоуметрії у дітей з нейрогенним сечовим міхуром за умови застосування транскраніальної магнітної стимуляції (ТМС).

Обстежено 90 дітей (42 дівчинки і 48 хлопчиків) віком 5–12 років. Для урофлоуметрії застосовували уродинамічну систему “ACS 180 Plus” (MENFIS BioMed., США). Визначення психоемоційного стану проводили за тестом Спілбергера — Ханіна, ТМС здійснювали за допомогою  приладу «Нейро МС/Д» компанії «Нейрософт» (індукція 2,0 Тл) щодобово однократно двома курсами по 10 діб.

У результаті дослідження дійшли висновку, що ТМС (2,0 Тл, 5 Гц), яка здійснюється на ліву префронтальну кору головного мозку, викликає позитивні лікувальні впливи щодо розладів уродинаміки нижніх сечовивідних шляхів у дітей з нейрогенним сечовим міхуром, вираженість яких має обернену залежність від рівня реактивної тривоги.