Biochemical changes in the blood serum, liver and gingival tissue were examined during simulation of the metabolic
syndrome of alimentary genesis in experiment on 28 white male rats of reproductive age with an average body weight (280±14) g. It
was found that keeping animals for ten weeks on a diet high in saturated fats and carbohydrates led to increase in body weight and in
level of biochemical markers: insulin resistance, hyperglycemia, inflammation, both at the level of the body and locally in the
periodontal tissues. Local application of the new dental elixir in the form of applications to rats gums against the background of
metabolic syndrome reduced the level of triglycerides, had an anti-inflammatory and antioxidant effect, reducing contamination by
pathogenic microflora (urease activity), lipid peroxidation activity (malonic dialdehyde content), activating locally in the periodontal
tissues the antioxidant defense enzyme and nonspecific immunity – lysozyme.
В експерименті на 28 білих щурах-самцях репродуктивного віку, середньою масою тіла 280±14 г охарактеризовані
біохімічні зміни у сироватці крові, печінці і ясеневій тканині при відтворенні метаболічного синдрому аліментарного генезу.
Було встановлено, що утримання тварин протягом десяти тижнів на раціоні з високим вмістом насичених жирів і вуглеводів
призводило до збільшення маси тіла та підвищення вмісту біохімічних маркерів інсулінорезистентності, гіперглікемії,
запалення, як на рівні організму, так і локально в тканинах пародонту. Місцеве застосування новоствореного зубного еліксиру
у вигляді аплікацій на ясна щурів на тлі метаболічного синдрому знижувало рівень тригліцеридів, надавало протизапальну і
антиоксидантну дію, знижуючи обсіменіння патогенною мікрофлорою (активність уреази), активність перекисного окислення
ліпідів (вміст малондеальдегіду), активуючи локально в тканинах пародонту фермент антиоксидантного захисту каталазу і
неспецифічного імунітету лізоциму.