Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Левицький, А. П. | ia |
dc.contributor.author | Величко, В. В. | ia |
dc.contributor.author | Пустовойт, П. І. | ua |
dc.contributor.author | Селіванська, І. О. | ua |
dc.contributor.author | Levitsky, A. P. | en |
dc.contributor.author | Velichko, V. V. | en |
dc.contributor.author | Pustovoit, P. I. | en |
dc.contributor.author | Selivanskaya, I. A. | en |
dc.date.accessioned | 2024-07-17T09:58:51Z | |
dc.date.available | 2024-07-17T09:58:51Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Гепатопротекторна ефективність споживання макухи з насіння високоолеїнового соняшника щурами з експериментальним дисбіозом / А. П. Левицький, В. В. Величко, П. І. Пустовойт, І. О. Селіванська // Фітотерапія. Часопис. – 2021. – №. 3. – С. 10–15. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/15669 | |
dc.description.abstract | Мета дослідження: визначити патогенний вплив дисбіозу на стан печінки, а також вивчити можливість лікувальної дії макухи з насіння високоолеїнового соняшника. Матеріали та методи дослідження: використовували макуху з насіння високоолеїнового соняшника (вміст жиру 8,9 %, олеїнової кислоти 84 %), а в якості препарату порівняння ‒ макуху з насіння високолінолевого соняшника (вміст жиру 9,1 %, лінолевої кислоти 54 %). Дисбіоз викликали у щурів за допомогою лінкоміцину. Макухи вводили у склад корму в кількості 10 %. Годування тривало 18 днів. В гомогенаті печінки визначали рівень маркерів запалення і дисбіозу: еластази, МДА та уреази, а також активність ферментів захисту: каталази і лізоциму. В сироватці крові визначали рівень показників дисбіотичного синдрому: активність уреази, еластази та АЛТ. За ступенем змін рівня маркерів розраховували патогенну дію на печінку дисбіозу, а за ступенем змін рівня маркерів під впливом годування макухами розраховували їх лікувальну дію. Результати дослідження та їх обговорення: введення лінкоміцину викликає збільшення в сироватці крові активності уреази, еластази та АЛТ. В печінці зростає рівень уреази, еластази і МДА, але знижується активність лізоциму і каталази. Годування високоолеїновою макухою нормалізує показники. Висновок: дисбіотичний синдром викликає розвиток гепатиту, який можна попередити годуванням з використанням високоолеїнової макухи. | uk_UA |
dc.description.abstract | Aim: To determine the pathogenic effect of dysbiosis on the condition of the liver, as well as to study the possibility of the therapeutic effect of pomace from seeds of high oleic sunflower. Methods: Used pomace from seeds of high-oleic sunflower (fat content 8.9%, oleic acid 84%), and as a comparison drug – mill cake from seeds of high-linoleic sunflower (fat content 9.1%, linoleic acid 54%). Dysbiosis was induced in rats with lincomycin.Oilcakes were added to the composition of the feed in the amount of 10%. Feeding lasted 18 days. In the liver homogenate, the level of markers of inflammation and dysbiosis: elastase, MDA and urease, as well as the activity of defense enzymes: catalase and lysozyme were determined.In the blood serum, the level of indicators of dysbiotic syndrome was determined: the activity of urease, elastase and ALT. The pathogenic effect of dysbiosis on the liver was calculated according to the degree of change in the level of markers, and their therapeutic effect was calculated according to the degree of change in the level of markers under the influence of pomace feeding. Results: The introduction of lincomycin causes an increase in the serum activity of urease, elastase and ALT. In the liver, the level of urease, elastase and MDA increases, but the activity of lysozyme and catalase decreases. Feeding with high oleic pomace normalizes indicators. Conclusions: Dysbiotic syndrome causes the development of hepatitis, which can be prevented by feeding with high oleic pomace. | en |
dc.language.iso | uk | en |
dc.subject | печінка | uk_UA |
dc.subject | дисбіоз | uk_UA |
dc.subject | харчування | uk_UA |
dc.subject | жири | uk_UA |
dc.subject | олеїнова кислота | uk_UA |
dc.subject | соняшник | uk_UA |
dc.subject | liver | en |
dc.subject | dysbiosis | en |
dc.subject | nutrition | en |
dc.subject | fats | en |
dc.subject | oleic acid | en |
dc.subject | sunflower | en |
dc.title | Гепатопротекторна ефективність споживання макухи з насіння високоолеїнового соняшника щурами з експериментальним дисбіозом | uk_UA |
dc.title.alternative | Hepatoprotective efficacy of consumption of high-oleic sunflower seed oilcake in rats with experimental dysbiosis | en |
dc.type | Article | en |