Харчування є одним із екологічних факторів, який безпосередньо впливає на здоров'я людини будь-якого віку. Раціональне і безпечне харчування сприяє нормальному
росту і розвитку дітей, профілактиці захворювань, продовженню життя людей, підвищенню працездатності, забезпечує умови для їх адаптації до навколишнього середовища.
Їжа – це багатокомпонентний фактор навколишнього середовища, що містить понад 600
речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності організму людини. Кожна з цих
речовин займає певне місце в складному гармонійному механізмі біохімічних процесів
і сприяє правильному фізичному розвитку людини. Актуальною проблемою сьогодення
є незадовільні показники здоров'я дітей. Неухильне зменшення кількості практично здорових дітей, постійно зростаюча кількість дітей з хронічною патологією та дітей-інвалідів багатьма дослідниками сьогодні розцінюється як національна трагедія. Аналізуючи
причини незадовільних показників здоров’я населення, можна виділити вплив таких
груп факторів: соціально-економічних (50 %), екологічних (20 %), генетичних (20 %).
Ще 10 % випадків захворювань обумовлені особливостями системи громадського здоров’я та надання медичної допомоги. В останнє десятиліття педіатри, гігієністи, антропологи з великим занепокоєнням відзначають особливо різке погіршення фізичного розвитку та інших показників здоров'я і рухової підготовленості. Тому, на нашу думку, актуальною є оцінка показників здоров’я дитячого населення як перспективи розвитку
майбутнього сучасної держави.
A retrospective analysis of modern scientific literature was carried out. An analysis of
modern features and trends in the state of the population's health and the influence of a complex
of environmental factors on it, including nutrition, was carried out. The data on morbidity of
the population of Ukraine according to the statistical collections for 2019–2022 were analyzed,
and the health indicators of children of Ukraine were analyzed for the period (2019–2022).
Nutrition is one of the environmental factors that directly affects the health of a person of any
age. Rational and safe nutrition contributes to the normal growth and development of children, the prevention of diseases, the prolongation of people's lives, the increase in working capacity
and provides conditions for their adaptation to the environment. Food is a multicomponent environmental factor containing more than 600 substances necessary for the normal functioning
of the human body. Each of these substances occupies a certain place in the complex harmonious mechanism of biochemical processes and contributes to the proper physical development
of a person. Unsatisfactory indicators of children's health are an urgent problem today. The
steady decline in the number of practically healthy children, the ever-increasing flow of children suffering from chronic pathology and the disabled, is considered by many researchers today as a national tragedy. Analyzing the reasons for unsatisfactory indicators of the health of
the population, it is possible to distinguish the influence of the following groups of factors:
socio-economic (50%), environmental (20%), genetic (20%), state of medical care (10%). In
the last decade, pediatricians, hygienists, and anthropologists have noted with great concern a
particularly sharp deterioration in physical development and other criteria of health and motor
fitness. Therefore, in our opinion, it is relevant to assess the health indicators of the child population as a prospect for the development of the future of the modern state. This study becomes
especially relevant against the background of the incidence and prevalence of childhood diseases in recent years.